Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

dijous, 1 de desembre de 2011

El Nadal a CatalunyaImagen obtenida de archivo particular

La celebració del Nadal a Catalunya comença amb la celebració de l'Advent, quatre diumenges abans de la festa de Nadal. Es celebren les quatre vingudes de Déu, en la carn, a l'ànima, a la mort i al judici final. Pels cristians té una transcendència especial perquè es preparen per a la celebració del Nadal.

La primera celebració nadalenca és la festa de la Purísima Concepció de Maria el vuit de desembre ja que es solen inaugurar les fires de pessebres. També són tradicionals les fires de Santa Llucia i Sant Tomàs.

A la Nit de Nadal és tradicional la cerimònia d'encesa del Tió. També se li dóna de menjar per a que després cagui els tradicionals dolços malgrat que també caga regals. Té tradició sobretot al món rural, malgrat també es fa a les ciutats.

En moltes places de diversos pobles, era tradicional encendre una foguera després del sopar de la Nit de Nadal. També hi havia pobles que practicaven creences supersticioses.

La cerimonia estrella de la Nit de Nadal era i és la celebració a les dotze de la nit de la tradicional Missa del Gall per a celebrar el naixement del nen Jesús.

Les estrenes són molt comunes també al Nadal. Les solen demanar els nens i nenes però també es solen donar a persones de determinats oficis. És molt tradicional també el dinar de la Nit de Nadal malgrat que el menjar estrella és el dinar de Nadal.

El pessebre està també molt arrelat a la celebració nadalenca catalana. Té els seus antecedents en la celebració del Misteri de Nadal. Les comunitats conventuals foren les primeres en implantar el pessebre continuant després en les esglésies i més endavant en les llars.

No podia faltar en el Nadal català les cançons típiques d'aquestes dades o els Nadales, comptant amb un ampli repertori algunes de les quals daten de segles enrera.

Una tradició molt típica del Nadal català es la representació dels Pastorets, normalment el dia de Nadal, i més recentment recitar el poema de Nadal de Josep Maria de Segarra.

Finalment dir, que s'obtindrà més informació sobre le celebració nadalenca catalana en el llibre de Ramon Violant "El llibre de Nadal", resenyat en aquest mateix bloc en el passat més de novembre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada