Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

diumenge, 20 de maig de 2012

Tots els noms (José Saramago)El protagonista del llibre és el senyor José, un funcionari de segona del Registre Civil que té com afició col·leccionar retalls de diaris i revistes que tracten de personatges famosos i que completa amb informació de les fitxes a les quals té accés.

Un dia desclasifica per error l'expedient d'una dona desconeguda i es dedica a investigar-la. El registre civil es fosco i fa mala olor. Estan els escrivents i les persones que s'encarreguen de portar el document a l'arxiu pròpiament dit, que són els oficials. També està el registrador.

L'autor fa un recorregut per l'infern de la burocràcia i comença descrivint com estan situats els arxius. Un dels escrivents és el senyor José, el protagonista.

Viu a una antiga casa on abans vivien tots els funcionaris del Registre Civil i pateix vertigen i ho passa molt malament quan ha de pujar als prestatges més alts.

Malgrat tenia que clausurar la porta d'accés directe al Registre, clandestinament la continua utilitzant per a completar la informació dels personatges famosos que col·lecciona mitjançant les dades que hi ha d'ells als arxius.

Fent aquesta tasca és quan troba la fitxa d'aquesta dona i quan comença a interessar-se per ella. Fins i tot s'acosta a l'edifici on va néixer trenta-sis anys abans. Per allò demana sortir una hora abans però només l'autoritzen a fer-lo mitja hora abans. Quan arriba tracta d'obtenir més dades però la dona que hi és a l'edifici no és la que ell troba a l'arxiu.

Parlant amb la dona que hi ha a l'edifici, endevina que és la seva padrina però no obté més informació, ja que no sap d'ella des de fa molt temps. Després de parlar amb aquesta dona comença a fer-se una mena de preguntes i respostes.

La vida i l'administració no és fàcil i més al Registre on treballa el senyor José. Comencen a donar-se compte de que baixa el seu rendiment i rep un dia de suspensió de feina i sou.

Quan arriba de parlar amb el Director té la feina acumulada a la seva taula i hi ha gent esperant al taulell per a ésser atesa. Va a l'escola on va estudiar la dona i passa tot tipus de calamitats cercant informació d'ella.

Per mullar-se en excés agafa un refredat amb febre i ha de quedar-se al llit. No sap on posar la roba mullada i bruta abans de que arribi el metge. Confirma que és grip i el Director s'encarrega de que el comprin les medecines i que li posin la injecció.

Quan torna a la feina sofreix un mareig i li donen deu dies de vacances per a que acabi de recuperar-se que aprofita per a continuar amb l'investigació de la dona.

En la seva investigació torna a la casa i gràcies a que no truca no s'assabenta que on vivia la dona ara viu un sots-cap del Registre. Torna de les vacances abans de temps i s'adona que la fitxa ja no és i és quan pensa que està morta.

Torna a anar a l'arxiu de nit i va en busca de la fitxa de la dona en la part destinada als morts. Pensa que va morir estant de baixa, dos dies després d'agafar-se-la. Torna a casa de la senyora de l'entresol la qual li demana si ha telefonat.

La dona s'interessa per la causa de la mort de la fillola però el senyor José contesta que al Registre no posen la causa de la mort. El Director parla amb tots els funcionaris per a recordar les normes de l'arxiu quan la resta pensa que ho farà per a cridar a l'ordre al senyor José.

Acudeix al cementiri en busca del ninxol de la dona i pensa en les vegades que s'ha trobat amb els funcionaris del cementiri per assumptes burocràtics. Finalment troba el ninxol i es queda decebut pensant en que ja no podia fer res per ella.

Aconsegueix quedar amb els pares de la dona i l'expliquen que la causa del seu suicidi va ser que s'havia divorciat. El Director acaba descobrint les seves aventures i és sancionat.

El llibre fa de temes principals la solitud, l'absurd de la burocràcia, l'amor, el sentit de la feina i la responsabilitat i la vida i la mort.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada