Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

divendres, 28 de juny de 2013

La lletjorINTRODUCCIÓ

L’autoestima és un filtre, unes ulleres a través de les quals captem la realitat. Si la nostra autoestima és baixa, el filtre de les ulleres és fosc. Aleshores és fàcil trobar-nos lletjos, per bé que el que nosaltres podem considerar lleig, a d’altres els pot semblar ben bonic.

L’autoestima és també el respecte que sentim per nosaltres mateixos, l’autoacceptació. Segons la psicòloga Isabel Larraburu, això vol dir que reconeixem i admetem totes les nostres parts, les desitjables i les no tan desitjables, les positives i les negatives, els punts forts i els punts dèbils, i ho acceptem tot plegat com un tot que ens fa una persona normal i valuosa.

EINES

Isabel Larraburu ens ofereix uns quants consells per mantenir l’autoestima en forma:

  • Recordar sovint els nostres petits èxits.
  • Identificar els nostres punts forts i pensar-hi.
  • Fer una llista de les nostres qualitats i recitar-les en veu alta davant el mirall.
  • Escriure en un paper les nostres etiquetes negatives i, al costat, una afirmació més compassiva.
  • Abans d’acceptar les opinions dels altres sobre nosaltres, cal reflexionar i pensar en què es basen i fins a quin punt tenen raó.
  • Acceptar les debilitats i els errors, i considerar-los components no defectes. Els comportaments es poden canviar.

Lògicament, això ho hem d’adaptar al món dels infants. Recordar-los els èxits, ensenyar-los a reconèixer el valor just de les crítiques i fer-los entendre, amb la nostra actitud, que els seus errors de comportament no són errors de personalitat, és una bona feina que podem fer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada