Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

dimarts, 4 de juny de 2013

L'autoestimaINTRODUCCIÓ

La bona autoestima és l’eina bàsica per aconseguir l’equilibri emocional. Parlem de la valoració afectiva que fem de nosaltres mateixos i, consegüentment, de la manera satisfactòria que tenim de ser al món i de relacionar-nos amb els altres. En la construcció de l’autoimatge, els pares tenim un paper fonamental. Sovint, amb la millor intenció, els pares ens centrem en els errors dels fills. Segons la psicòloga Cristina Llagostera els remarquem el que s’ha de corregir, però aquesta actitud normalment no té l’efecte desitjat. Llavors és recomanable esforçar-nos per trobar allò que ens agrada del nostre fill.  Si comencem a tenir més fe en ell, i veure les seves qualitats per damunt dels seus defectes, el més probable és que el fill respongui amb una conducta que vagi d’acord amb aquesta imatge més satisfactòria d’ell mateix.

Els nens que es valoren justament es relacionen millor amb els altres i tenen menys riscos de tornar-se dependents. Dependents de persones, substàncies o conductes addictives.

EINES

Així doncs, ens cal tenir una bona autoestima. Valorar-nos però també ser humils. Com ho podem fer?

  • Recordant que cadascú de nosaltres és únic. Hem de tractar-nos com tractaríem el nostre millor amic o amiga, amb una mirada comprensiva, indulgent. Amb aquesta mirada ens hem de mirar també nosaltres.

  • Aprenent a dir no quan ho creguem necessari. No hem de buscar l’aprovació dels altres a qualsevol preu.

  • Fent una autocrítica serena: hem d’estimar-nos més, acceptar-nos tal com som, amb les nostres qualitats i els nostres defectes, i perdonar-nos els errors comesos però aprenent-ne les lliçons.

  • No donant tanta importància als comentaris dels altres.

  • Intentar riure de nosaltres mateixos.

  • Escoltar les crítiques constructives.
 Estreta del llibre "Contes per a ser feliç" de Gaspar Hernández.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada