Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

dimarts, 27 d’agost de 2013

La paciènciaINTRODUCCIÓ

La paciència és una virtut. Segons el budisme és una de les principals virtuts que pot tenir l’ésser humà. Però sembla que cada dia ens queda menys. Només cal observar que passa en una ciutat enmig d’un embús de trànsit.

Lao Tse va dir que les persones vulgars, quan comencen una cosa, la fan malament o la deixen perdre perquè tenen pressa per acabar-la.

Per als orientals, la paciència es relaciona amb la fortalesa de caràcter. És a dir, ser lent no ha de ser per força un defecte o una debilitat, al contrari.

Ja hem parlat de la resiliència, de la importància d’aixecar-nos cada vegada que una cosa ens ha sortit malament, i de tornar-hi i tornar-hi fins que surti bé. Edison (1847-1931) va haver de fer més de mil intents per aconseguir la bombeta. Quan li preguntaven si no es desanimava amb tants fracassos, responia: “Fracassos? En cada pas he descobert un motiu pel qual una bombeta no funciona. Ara ja sé mil maneres de no fer una bombeta”. I ja és ben bé així, o que potser no es diu: “la paciència és la mare de la ciència.

EINES

Ralph Waldo Emerson va escriure que tots hauríem d’adoptar el ritme de la natura: “El seu secret és la paciència”. Fer les coses d’una en una, amb la màxima atenció, sense pensar que farem després; adaptar el nostre ritme al de la respiració, escoltar l’aire com entra i surt del cos ens ajudarà a vèncer l’ansietat per fer i fer-ho de pressa.

Avui dia, probablement a causa de la gran quantitat d’estímuls que ens envolten, els nens no tenen gaire paciència. En canvi, aprendre a ser pacients els és molt bo. Els estudis apunten que els nens que saben ajornar les gratificacions, que entenen que no tot ho poden tenir ara mateix, són més sociables i fins i tot més intel·ligents. Què podem fer, doncs? Ensenyar-los a plantejar-se objectius i que s’esforcin per assolir-los, permetre’ls un cert grau de fracàs amb què aprenguin de l’experiència o ajudar-los a ser tolerants amb el que no els agrada són unes quantes idees que podem treballar a casa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada