Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

dilluns, 2 de setembre de 2013

La disciplinaINTRODUCCIÓ

El filòsof José Antonio Marina diu que la disciplina ens salva de les intermitències del cor. Ens permet assolir fites llunyanes, que potser són contradictòries amb el que estem disposats a fer en el present. La llibertat pròpia pot topar amb la llibertat aliena, per la qual cosa és necessari promulgar un codi de circulació. Necessitem una poderosa pedagogia de la llibertat. Ningú no és lliure si primer no s’ha sotmès a alguna disciplina, de la mateixa manera que ningú no pot ser un gran escriptor si abans no ha après les regles de l’idioma.

Sense autodisciplina, no podríem fer res. Fins i tot en necessitem a l’hora de quedar amb un amic per anar de festa. I ja no diguem per als deures, o anar a treballar, o participar en un campionat esportiu. Sempre cal un esforç i una certa planificació.

EINES

Quan de vegades ens queixem de nosaltres mateixos i diem que som desendreçats o inconscients, en realitat estem reconeixent que no tenim disciplina. Com que abans hem quedat que aquestes debilitats no són defectes de la persona sinó comportaments, són millorables.

Que hi podem fer?

Hauríem de començar per ser disciplinats en coses petites. I després passar a fites més importants. D’entrada, podem proposar-nos ser disciplinats només un dia. A veure que passa. Demà podem repetir l’exercici. I demà passat i potser l’altre.

A les aules i de vegades a casa, patim un cert desgavell. No cal que parlem de les conseqüències. En canvi, podem ajudar els nens a ser autodisciplinats marcant-los un ritme per fer les deures i endreçar l’habitació, ensenyant-los que cal un ordre i una constància per fer els treballs o les activitats en grup, valorant que siguin puntuals, que sàpiguen escoltar el professor i els companys.

El filòsof Francesc Torralba diu que seria bo mostrar als nostres fills els beneficis de la disciplina amb exemples propers que coneguin o admirin. Insistir-los que als triomfadors que admiren, ningú no els ha regalat res, que darrere l’èxit sempre hi ha l’esforç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada