Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

dimarts, 15 de desembre de 2015

Carnestoltes de Nadal

Tot el cicle de Nadal conté un subconscient carnestoltesc. Durant segles el Carnaval s’ha començat a continuació de Nadal. El tarannà pagà del Carnestoltes es barreja impunement amb el més sagrat del Nadal cristià.

Hi ha rastres de que per la Puríssima es celebrava el Carnestoltes d’Advent. Les bromes i llicències irrompien durant el cicle nadalenc com el bisbetó, la carassa, la Mare de Déu Fumadora, els Casaments de Cap d’Any, l’Home dels Nassos, la fava del tortell de reis...

Durant temps enrere, el dia de Sant Nicolau entre els estudiants i el dia dels Innocents entre l’Escolania, s’escollia el bisbetó. Era costum escollir un bisbe dels nois, el bisbetó dels escolans, dels innocents, etcètera.

De Sant Nicolau als Innocents es realitzaven en els claustres i en els temples tota mena d’actes i representacions paròdiques. Es tocava l’orgue grotescament i es feia entrar ases, bous i altre bestiar.

Tantes irreverències van provocar per part dels Bisbes de debò, la supressió de la festa, la restricció d’actes i la privació de representació dins de les esglésies. Encara en moltes localitats es costum escollir la Mare de Déu Fumadora.

Els Innocents constitueixen una de les gresques carnestoltesques més populars del cicle nadalenc. El seu origen segons diverses fons es remunta a les Saturnals romanes. És tracta d’una de les llicències paganes del Nadal.

En aquest dia es fan tot tipus d’innocentades com objectiu d’enganyar a la mainada. Aquest costum té caràcter festiu en moltes pobles. Tanmateix, a les zones urbanes, les innocentades, han decaigut moltíssim.

Un dels costums derivats d’aquesta tradició, molt popular a la Catalunya Meridional i al País Valencià, és constituir ajuntaments d’innocents, escenificant el seu poder de forma grotesca.

Finalitzant el Nadal, un costum carnestoltes és introduir una fava dins del tortell de Reis, juntament amb un reiet. Antigament la persona a la que li tocava la fava, era escollit o escollida rei o reina i tothom havia de fer el que ordenava.

En els temps actuals, a la persona que li toca la fava, paga el pastís de l’any següent, i a qui li toca el rei, es coronat amb una corona de cartró que ja disposa la capsa on està el pastís.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada