Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

dijous, 10 de desembre de 2015

El Nadal cristià

El Nadal català mostra una imatgeria íntimament cristiana. És l’establia de Betlem amb la Sagrada Família i els pastors adorant al nen. És l’estrella d’Orient i la silueta dels Reis Mags. És la Missa del Gall.

La dimensió cristiana no ha negat mai les dimensions paganes de Nadal. El Nadal cristià és descrit pels evangelistes en un to contingut i planer. No parlen del bou i la mula, ni de cap cova, ni de que fos a l’hivern.

La litúrgia cristiana dels tres primers segles gira en torn del misteri pasqual de tradició jueva, sense atribuir importància al naixement de Crist. A partir d’aquest segle, es quan comencen els cristians a interessar-se per la data del naixement de Crist.

Els autors dels Evangelis no ho esmenten ni hi ha cap documentació. Si hem de fer cas a la descripció de Lluc que diu acampats al ras havia uns pastors, no hauria de ser hivern. Una de les premisses de partida va ser que la creació del món fou un 25 de març. Comptant un embaràs de nou mesos, es va fixar com a data del naixement de Crist el 25 de desembre.

Molt abans de fer aquests càlculs, a l’Orient l’Església celebrava el primer de gener l’Epifania. Aquesta commemoració fou assumida per l’Església romana, però tenint en compte que la data del naixement de Crist fou fixada en el 25 de desembre, es va traslladar la seva celebració al 6 de gener.

El primer calendari en el qual consta la data del 25 de desembre com la festa del naixement de Crist, fou el de l’any 354. Coincidia amb la celebració romana del naixement del sol, amb motiu del solstici d’hivern.

L’emperador Constantí, que l’any 313 va declarar el cristianisme com religió oficial de l’imperi, va tenir molt interès en integrar el culte cristià al culte solar. Els anys litúrgics, van començar a contar-se de Nadal a Nadal.

Sant Agustí va proposar una actitud integradora davant la celebració del Solstici d’hivern invitant al fidels a adorar no pas el Sol, sinó el creador del Sol.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada