Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

dilluns, 14 de desembre de 2015

Elements diversos del costumari nadalenc

Trobem diverses activitats per a preparar brou per Nadal, des de les fires, fins a la generositat de la bona gent. Són els captiris infantils trucant a les portes per a demanar llaminadures, regals i diners després de realitzar una cançó.

Són les estrenes, que van des del vesc de la sort fins a una caixa de cava, les propines al carter o al vigilant, els lots d’empresa o les pagues extraordinàries, les rifes de cistelles o la il·lusió de treure la grossa de la loteria.

Per la Puríssima comencen les Fires arreu de tot el territori, oferint tots els productes típics del Nadal com l’arbre, verd, figures pel pessebre... La més coneguda de totes és la de Santa Llúcia a Barcelona.

Aquesta fira ofereix parades de verd i complements: molsa, grèvol, garlandes, estrelles i capsetes per l’arbre, tions, peces de suro, figures de fang i caganers. Altres fires importants són les de galls i aviram.

El costum de les estrenes persisteix a l’actualitat en els lots d’empresa que donen als treballadors amb la paga extra, en les nadales que es trameten a amistats i clientela i en les loteries extraordinàries.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada