Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

dimecres, 16 de desembre de 2015

Els genis de Nadal i el traspàs de l'any

Per Nadal apareixen personatges misteriosos, antics déus, esperits o follets. Cadascú ha anat prenent formes i tarannàs, però mai han deixat d’acudir a la seva cita anual.

El primer dels genis que truca a la porta de Nadal és Santa Claus. Amb ell comença el cicle nadalenc. Va ser Bisbe de Myra a l’Àsia Menor, però és més conegut com Sant Nicolau de Bari, on es veneren les seves relíquies.

És molt popular arreu d’Europa, i és conegut no per vestir de bisbe, sinó amb un vestit vermell i barbes blanques. Els holandesos el van traslladar a América del Nord, des de on es va estendre arreu del món amb el nom de Santa Klaus.

Malgrat la seva festa es celebra el sis de desembre, és el dia de Nadal quan es produeix el repartiment de regals. Té la seva residència a la Lapònia finlandesa on rep les cartes de la quitxalla.

Als països nòrdics arriba dalt d’un trineu arrossegat per rens i també ho fa en les cançons de Nadal nord-americanes.

També tenim genis més particulars dels països, com Christkindel a Alemanya, una noia dolça amb una vesta blanca, el petit Polaznic a Serbia, que porta un guant de llana, el sac del bon Chalan a França i més localment, tenim l’Olentzero al País Basc que entra per la xemeneia, la Fumera a la Costa Brava que també baixa per la xemeneia.

La darrera nit de l’Any, és nit de bruixes i Sant Silvestre és considerat com el protector de les bruixes.

A Catalunya ens visita en l’última nit de l’any L’Home dels Nassos. A Barcelona, és un vell mariner encarregat de lliurar a les autoritats la clau de l’Any Nou.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada