Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

diumenge, 20 de desembre de 2015

Els reis d'Orient


En un primer moment el nombre d’aquests personatges era imprecís. Els noms actuals de Melcior, Gaspar i Baltasar, comença a donar-se a partir del segle IV. Tanmateix, Baltasar no va ser negre fins al segle XVI.

No van conèixer el naixement del Messies per la revelació de les Escriptures, sinó per la ciència. La tradició popular els continua veient com uns genis generosos de Nadal, que cada any venen d’Orient la nit del 6 de gener i porten joguines a la canalla.

Des del segle XVIII fins al XXI cada any aquesta nit passen els reis. Al llarg dels segles ha canviat la consideració social de la infància i el sentit de la festa. Actualment els infants reben als reis amb fanalets encesos.

Abans els reis romanien invisibles i la cavalcada no passava pels carrers. Eren fruit de la fantasia dels infants. Actualment l’estratègia comercial dels grans magatzems fa aparèixer reis disfressats per tot arreu. Els ajuntaments es fan càrrec dels costos de les cavalcades.

Segons la llegenda, cada rei anava acompanyat d’un patge. Actualment tenen encomanada la seva vinguda. La cavalcada té lloc a la vigília amb carrosses, bandes de música i grups d’animació amb els reis asseguts en trons d’or i plata.

Les televisions s’encarreguen d’emetre la cavalcada des d’un lloc diferent i en les localitats costeres, arriben per mar i a les de l’interior de la muntanya i a les Terres de l’Ebre pel riu.

La tradició estableix que l’infant ha de posar una sabata en el balcó, amb una galleda d’aigua i pinso pels camells. Després han de marxar a dormir ben d’hora. Avui dia, els regalls continuen quan els nens ja saben que els reis són els pares.

La tradició dels reus no sembla córrer perill de perdre’s, ni per causa del tió ni per causa del Pare Noel o Santa Claus.

La fugida a Egipte no té caràcter festiu, sinó llegendari, i es sol situar a l’endemà de l’arribada dels reis d’Orient.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada