Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

dijous, 3 de desembre de 2015

Ja ve el Nadal

Ens trobem en el Solstici d’hivern, el Sol Nou ancestral, en el dia més curt i la nit més llarga de l’any. Segons l’Enciclopèdia Catalana, solstici és “cadascun dels dos punts de l’eclíptica per als quals el valor de la declinació del Sol pren el seu valor màxim o mínim”.

El solstici d’hivern correspon a la màxima separació austral i arriba cap el 21 o 22 de desembre, amb el començament de l’hivern.

De sol a sol. Nadal i Sant Joan constitueixen les dues fites de l’any natural, qualificant a Sant Joan, com el Nadal d’estiu. Ambdues festes, marquen la partió del nostre calendari, provinent dels romans.

El que s’esdevé per Nadal, pot arribar a ser premonitori de tot l’any. El Nadal té la qualitat d’estrena i de presagi, augurant sorts o desgràcies. La lluna plena propera a Nadal, té influència favorable en determinades labors del camp.

La Nit de Nadal, és una fi del món mítica i ritual de la qual despunta el primer dia d’una nova creació: l’Any Nou, Temps Nou, Món Nou. Nadal és considerat també com el primer diumenge de l’any.

Des del començament de la tardor, el sol va minvant i els arbres perden el fullatge i diversos animals es retiren a hivernar. L’hivern encomanava als homes primitius a la fosquedat. Acaben adonant-se de que el sol comença a renéixer i llavors comença a despertar la natura.

En les cançons tradicionals de Nadal apareix aquest tema de la llum que identifica el naixement de Jesús.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada