Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

diumenge, 13 de desembre de 2015

Les representacions nadalenques

Les representacions més antigues són de caràcter religiós i entre els destaquem “Els Pastorets” i “Les Passions”. Tenen el seu origen a partir del segle IV quan els celebrants van introduir la recitació dialogada de cants antifonals i les lectures evangèliques.

El misteri de Nadal és pròdig en representacions populars incloent a més dels Pastorets, els Pessebres humans. L’Advent no només fa referència a l’Adveniment del Fill de Déu, sinó el segon Adveniment del Messies.

Una de les representacions més populars a part de les ja esmentades, es la de la Sibil·la, d’origen grec i romà, guia d’Enees als inferns. Els pares de l’Església grega donat els vaticinis de la Sibil·la, predisposaven als pagans a convertir-se.

Aquest costum es va estendre arreu de la Corona d’Aragó durant l’Edat Mitjana. La seva representació constitueix un autèntic dramatisme. Va ser prohibida arran del Concili de Trento l’any 1563, malgrat que va romandre a Mallorca i a l’Alguer. Actualment es canta a la Basílica de Santa Maria del Mar a Barcelona i a l’ermita de Santa Anna de Gandia.

Els Pastorets constitueixen una de les tradicions catalanes més arrelades. Any rere any, la majoria de viles i ciutats catalanes fan Pastorets davant un públic d’infants i de gent gran. Transporten el relat evangèlic de l’Anunciació de l’àngel a Maria, el naixement de Jesús, l’adoració dels pastors i dels Reis a un paisatge de la ruralia catalana.

Els Pastorets tenen el seu origen en els drames medievals, recitats i cantats en llatí que s’escenificaven dins dels contextos religiosos des de la vigília de Nadal fins a Reis. El nom de Pastorets ja es troba al segle XVI.

En el segle XVIII van ser prohibits pels diversos abusos que es cometien segons l’església i es va ressentir. El costum es va reprendre a la segona meitat del segle XIX, quan va ser assumit pel poble com una cosa pròpia. Arran de la Reinaxença, es tornen a representar en català.

Els Pessebres són la més antiga representació coneguda del naixement de Crist. A més de Sant Josep, Maria i Jesús, formen part del Pessebre, el bou, la mula, els reis i també podem trobar un capellà amb sotana i des del segle XVII el popular caganer.

Segons el costumari popular, el Pessebre es muntava per Santa Caterina el 25 de novembre i no es desfeia fins la Candelera, però actualment, la seva durada es redueix a les vacances de Nadal.

A Catalunya el pessebrisme té una gran rellevància. La Unió de Pessebristes de Barcelona va ser fundada l’any 1863. En els darrers anys, té també molta tradició la representació de pessebres amb les persones fent de figures. El primer va tenir lloc a Andorra l’any 1956. L’escenari potser un nucli antic o medieval d’un poble o paratge natural.

Les nadales tenen el seu origen en les caroles, uns cants que acompanyaven uns populars balls rodons que es ballaven en els temples amb motiu de la celebració de Nadal. Les Nadales eren cantades a la Missa del Gall i en els tradicionals captiris de la mainada i en les albades del jovent.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada