Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

diumenge, 6 de desembre de 2015

Nadal verd, nadal florit

Nadal també és l’olor humida de la molsa i la majestuositat de l’avet. Per Nadal, les branques verdes, les fruites silvestres i la molsa gemada, volen ser un contrast enfront de la natura morta i dels arbres despullats, expressant una fe vegetal en la resurrecció i en el renaixement de la natura.

El costumari nadalenc expressa l’esperança en el reverdiment de la natura, l’esperança del sol renaixent encomanant la claror i la verdor de la primavera en el cor fred de l’hivern.

L’avet és una conífera del gènere Abies. Té una alçària d’uns 40-50 metres. Les fulles són linears, verdes i lluents. L’avet resisteix la neu i planta cara al vent fred. Creix entre els 800 i 1900 metres i s’estén des dels Pirineus fins a Bulgària.

La tradició forana que considera l’avet com arbre de Nadal s’ha anat estenent entre nosaltres. La seva imatge va lligada al fred i la neu. Es guarneix amb cintes, garlandes i llumets.

El suro i la molsa són els components principals del paisatge pessebrístic tradicional. El suro configura les muntanyes i la molsa evoca els arbustos i la gespa dels prats on pasturen els ramats.

El galzeran és altra de les plantes típiques del Nadal. El boxi grèvol és un arbust de 2 a 10 metres, de fulles perennes i endurides, lluents, d’un verd fosc.

El vesc és un subarbust que es forma a les branques de roures i d’alzines, de pins i d’avets. Les fulles són allargades i d’un color verd groguenc. Dóna fertilitat al bestiar, guareix de verí i prevé de tempestes. Per a nosaltres a més d’un element decoratiu és un ram de la sort, un amulet que es penja a la porta de casa per preservar de qualsevol mal

El roser de Jericó és una planta de 10 a 20 centímetres d’alt, de fulles ovals i dentades. És originària del Sàhara i es conrea en jardins. Prediuen con serà un infantament.

La festa del Pi és una tradició antiga que encara es celebra a Centelles el 30 de desembre. Consisteix en tallar un pi a cops de destral. Després es fa a la plaça del poble el ball del pi. Al vespre es disparen salves des del campanar de l’església mentre les campanes repiquen. El pi romandrà al poble fins al dia de Reis.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada