Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

dilluns, 29 de gener de 2018

La xarranca (Joc de Carrer)

És un lloc antiquíssim del qual es troben rastres pel tot el món i al qual s'ha buscat tota mena de significacions, des de l'expressió mítica del cosmos fins al ritus màgics de la sembra, passant per antigues pràctiques d'endeninaires i d'astròlegs. Una xarranca descriu els set graons que porten fins al cel i presenta un format que recorda la planta d'una església romànica o un cos humà jacent. No cal dir que, a la pràctica, les figures o traçats d'aquest joc són nombossísims.

Per jugar-hi, cal haver dibuixat a terra la figura d'una creu amb dos braços acabada en un mig cercle. La figura es divideix en vuit caselles numerades i l'espai del final és el cel. En síntesi, el joc consisteix a fer córrer, saltant a peu coix, una pecheta plana a través de les caselles, sense trepitjar les ratlles ni sortir de les caselles. L'objectiu és completar tot el recorregut d'anada i tornada.

La pràctica secular de la xarranca té una gran diversitat de formes i refenrint-nos nomès al català, apareix amb gran nombre de denominacions.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada