Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

dilluns, 5 de febrer de 2018

L'aigua del Carme, un poderós elixir

L'aigua del Carme és un elixir molt potent, de complexa composició, elaborat amb la destil·lació d'un conjunt de plantes medicinals i és, justament, aquesta destil·lació hidroalcohòlica allò que li confereix tan poderosa eficàcia.  La melissa o herba tarongina és el component principal d'aquest elixir carmelità i destaca per sobre de les altres plantes remeires que també formen part de l'aigua del Carme com ara la camamilla, l'hisop, la til·la, l'angèlica, el coriandre i la marialluïsa, entre moltes altres. L'aigua del Carme està dotada de poderosos efectes calamants, antiespasmòdics, estimulants, carminatius i bactericides; un conjunt de propietats que en el ja llunyà any 1903 foren posades en relleu de manera elogiosa pel Doctor Apol·linar Bouchardat, on féu esment dels poderosos efectes carminatius d'aquest elixir que, eficaçment, ajuda a expulsar els gasos que es formen en el tub digestiu.

Saben que, en el segle XVII, els religiosos carmelites descalços del convent de París ja elaboraven aquest vigorós elixir. En dates més tardanes, també ho feren els frares dels carmels de Roma, Venècia, Bèlgica i Alemanya. A Catalunya, l'any 1909, els frares començaren d'elaborar-ne industrialment al convent de carmelites descalços de Tarragona. Al llarg del segle XX, a casa nostra, l'aigua del Carme aconseguí una gran estima entre els estaments populars, que l'han usat en casos de diarrea, vòmits, indigestions pesades, infeccions externes, excitacions nervioses i, àdhuc, dolors menstruals.

L'any 1912 els carmelites de la població de Benicàssim, per la seva banda, van crear el popular licor carmelità, una mena d'aigua del Carme elaborada amb finalitats digestives, tot distil·lant amb alcohol algunes herbes aromàtiques, sements i arrels d'herbes remeires pròpies dels paratges del Desert de les Palmes, a la comarca de la Plana Alta, dins de la província de Castelló.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada