Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

dimecres, 15 de febrer de 2017

Història de Catalunya (Josep Cruanyes-Josep Ortiz)

Llibre: Història de Catalunya.
Autors: Josep Cruanyes i Roser Ortiz.
País: Espanya.
Editorial: Jonc.

El llibre és de 1986 i fa un exhaustiu repàs de la història de Catalunya des dels seus orígens fins al primers moments de la Generalitat de Catalunya després de la seva restauració.

És un llibre ben documentat en els fets històrics que han tingut lloc al país català al llarg de la seva llarga i dilatada història.

La divisió del llibre consta de deu parts que disposen de diversos capítols on s’explica detalladament tots els fets històrics.

En la primera part, els arrels i la formació de Catalunya, es tracta des dels primers pobladors fins a la invasió per part dels musulmans.

En la segona part, de la formació de Catalunya fins a la configuració de la confederació catalano-aragonesa, es tracta des del domini carolingi fins a la formació dels comtats catalans.

La part tercera, la plenitud medieval, es centra en la formació de la Corona d’Aragó, amb diversos regnes independents amb un únic rei, passant per l’expansió catalana per la Mediterrània, les conquestes de Mallorca, València i Murcia, la consolidació del comerç, les institucions i la formació de la Generalitat.

La part quarta, la crisi de la societat catalana medieval, parla dels últims reis de la Casa de Barcelona, l’arribada dels Trastàmares i les diverses crisis sorgides.

La part cinquena, Catalunya i l’imperi hispànics, es centra en la incorporació de Catalunya, juntament amb la resta de regnes de la Corona aragonesa, a l’imperi hispànic, després del matrimoni de Ferran II d’Aragó i Isabel I de Castella, la guerra dels Segadors, producte dels primers intents dels castellans per unificar els diversos regnes en un i la Guerra de Successió.

La part sisena, el segle XVIII, comença amb les conseqüències que van suposar per a Catalunya la seva derrota en la guerra de Successió, la seva annexió a la Corona castellana, el decret de Nova Planta i la seva economia.

La part setena, comença amb la guerra del francès, que va suposar que el català tornés a ser oficial i els intents per part dels catalans de que els antics drets i les antigues institucions fossin reconeguts i reconegudes en les diverses constitucions liberals.

La part vuitena, tracta de l’afermament del catalanisme i la Renaixença i els diversos intents sense èxit d’aconseguir autonomia política, no obtinguda per la intransigència que des de l’Estat central s’ha mostrat sempre des de 1714.

La part novena, tracta del període republicà amb l’obtenció de l’autonomia, els conflictes amb l’Estat central, sobretot amb els governs de dretes, la Guerra Civil i la nova derrota de Catalunya.

La part dècima i última va del franquisme fins al restabliment de la Generalitat, amb la repressió exercida pels vencedors, amb l’eliminació del català de la vida pública, la seva recuperació en els últims anys i la normalització amb el restabliment de la Generalitat.

És un llibre molt útil, per a tot aquell, que encara té dubtes sobre la vertadera història i sobre el que en realitat va passar amb el canvi de dinastia al segle XVIII i en el qual es demostra una vegada més, que els autèntics adoctrinadors, es troben a la capital de l’Estat Espanyol.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada