Vistas de página en total

Publicidad

Pàgines

martes, 29 de agosto de 2017

Els meus contes preferit d'en Caliu



Llibre: Els meus contes preferits d'en Caillou.
Autor: Editorial Cadí.
País: Espanya.
Editorial: Cadí.

Es tracta de la versió en català del conegut personatge tant de llibre com televisiu, on es relaten diversos contes del conegut nen.

En la versió en català, podem trobar contes tant interessants com Caillou i Gilbert, Caillou aprèn a ser gran, Caillou prepara una sorpresa, Caillou desa les joguines, Caillou fa un ninot de neu, Caillou passeja el gos i Caillou i el gran tobogan, que ja hem tingut també ocasió de veure per televisió.

Com altres llibres infantils d'aquest tipus, a més d'ésser imprescindible per a qualsevol biblioteca dels Països Catalans, serveix també per a realitzar una serie de tallers de contes amb aquest personatge com a protagoniste i al ser un nen molt popular entre tota la mainada, és fàcil que tinguesin molt èxit.

Al no haver excesius contes, aquests tallers es podrien realitzar en una mica menys de dos mesos en horari de tarde o dissabtes al matí i seria una molt bona manera d'enganxar als més menuts a la biblioteca, al ser un personatge de molt èxit entre tots els nens i nenes de curta edat.


viernes, 25 de agosto de 2017

40 animals expliquen un conte (Wendy Cooling)



Llibre: 40 animals expliqen un conte.
Autor: Wendy Cooling.
País: Gran Bretaña.
Editorial: Timun Mas.

Es tracta d'un llibre imprescindible en qualsevol biblioteca escolar i en la secció infantil d'una biblioteca pública, i serveix no només per a poder fer difusió entre tots els que desitgin mitjançant préstec, sinó també per a poder realitzar tallers de contes amb els nens.

El llibre està recopilat per Wendy Cooling i compta entre altres amb els següents autors: Lucy Coats, Alan Durant, Vivian French, Adèle Geras, Michael Lawrence, Jenny Nimmo, Jeremy Strong i Jean Ure.

El llibre està basat en el viatge que els diversos animals realitzen per l'arca de Noé durant el diluvi universal i com tots els animals decideixen comptar un conte cada dia per a fer així menys avorrit el viatge i així els diversos autors coordinen l'estructura del llibre amb contes de diferents animals.

Després d'una petita introducció sobre els diversos animals que viatjaven en l'arca, comencen els diversos contes narrats pels propis animals i així tenim el conte dels castors, el conte de la hipopòtam, el conte del cocodril, el conte del lleopard, el conte de la mangosta, el conte del gos, el conte de la vaca, el conte de la cobra, el conte de l'celot, el conte del porc espí, el conte de l'abella i la vespa, el conte del llop, el conte de l'arna, el conte de l'elefant, el conte de la gata, el conte de l'hàmster, el conte de la lleona, el conte de la girafa, el conte del pardal, el conte de l'insecte bastó, el conte del camaleó, el conte de l'ós, el conte de la conilla, el conte del camell, el conte del martinet pescaire, el conte del conillet d'índies, el conte de la mofeta, el conte de la gralla, el conte de la tortuga, el conte del tigre, el conte del llimac, el conte del porc, el conte del senglar, el conte del linx, el conte del pingüí, el conte del cuc, el conte del llor, el conte de l'ànec, el conte del mussol i el conte del periquito.

Com és pot veure, hi ha suficient material per a poder organitzar un taller de contes durant tot un curs i és també propici per a realitzar activitats escolars amb nens entre P-3 i P-5 i fins i tot amb nens dels primers cursos de primària.


jueves, 24 de agosto de 2017

Como visitar un museo de arte (Johan Idema)





Libro: Como visitar un museo de arte.
Autor: Johan Idema.
País: Holanda.
Editorial: ggli.

En este interesante libro, el autor, experto en gestión cultural y colaborador en diversos museos, nos explica diferentes perspectivas a la hora de visitar un museo de arte y lograr de algún modo entender la obra que se está visualizando.

Entre las técnicas que a lo largo del libro explica para hacer amena una visita a este tipo de museos se encuentran la conversación con un vigilante de sala o pedir a alguno de nuestros hijos que nos haga una visita guiada.

Se trata de una guía amena e imaginativa para poder visitar un museo o sala de exposición de una manera distinta y el autor ha sabido identificar en todo momento los diferentes códigos de conducta, las situaciones concurrentes y los lugares comunes de todo museo.

Nos reta a transgredir nuestras costumbres para poder así disfrutar de la visita al museo de una manera totalmente activa, crítica y motivadora.

El libro finaliza con una pequeña lista de museos y salas de exposiciones que hacen que la visita valga realmente la pena.


sábado, 19 de agosto de 2017

El mundo de la ópera. El gran barroco alemán





Libro: El mundo de la ópera. El gran barroco alemán.
Autor: Fundación Tabacalera.
País: España.
Editorial: Tiempo.

Este tercer volumen está íntegramente dedicado al Barroco alemán y comienza con un entorno histórico y cultural dedicado al siglo y medio de barroco alemán, con todos los avatares producidos en la época, aparte de los acontecimientos musicales.

A continuación se centra en la música barroco de los siglos XVII y XVIII y el nacimiento de las típicas composiciones musicales alemanas como el lied o el singspiel, cerrando con una breve cronología del período.

Los compositores protagonistas de este volumen son Heinrich Schutz, Georg Philipp Telemann, Christoph Willibald Gluck y Karl Ditters von Dittersdorf, a los que dedica importantes capítulos antes de pasar a otros compositores e intérpretes de la época.

En el apartado dedicado a las ciudades de la ópera en esta ocasión se centra en Praga y Hamburgo, que al igual que en otros volúmenes, hace también un recorrido turístico y monumental de estas ciudades.

En las voces de la ópera dedica un apartado a las características de la soprano antes de pasar a un breve diccionario sobre términos operísticos y musicales.

Como en volúmenes anteriores, las últimas páginas están dedicadas a fragmentos de las principales óperas de todos los tiempos.


jueves, 17 de agosto de 2017

Rondalles meravelloses que no hem de perdre (Anna Tortojada)



Libre:Rondalles meravelloses que no hem de perdre.
Autor: Anna Tortojada. 
País: Espanya.
Editorial: Columna Edicions.

Dins de les activitats que hem de fer els responsables de les biblioteques públiques o escolars, estaría la de conservar les tradicions de la terra on està situada la biblioteca o l'escola, mitjançant tallers o xerrades explicatives.

En el cas de Catalunya, hem de fer tot el possible per conservar les rondalles tradicionals, aquests contes o històries contades per avis a nets de generació en generació i que amb la globalització hi ha perill de que es perdin per a sempre.

L'escriptora Anna Tortajada, s'ha encarregat de recopilar algunes d'aquestes rondalles catalanes que nosaltres, els professionals de les biblioteques, tenim l'obligació d'ajudar a conservar, realitzant tallers de contes amb els nens i fomentant no només l'ús d'aquest llibre, sinó també d'altres assemblats.

Al llibre hi ha suficients històries per a dedicar un dia a la setmana al coneixement d'elles per part dels nens de la localitat o el barri, mitjançant la lectura d'una història cada setmana.

Com ja vaig dir en anteriors entrades, no hem de tenir por ni vergonya de posar-nos a llegir davant els nens. És més, potser que aquesta sana activitat fagi que aungmenti l'ús de la biblioteca per part dels més menuts.

Totes les històries, estan dividides en diversos blocs, dedicats a herois i heroines, el rei, el bosc: follets i dones d'aigua, montres i diables, gegants, les velletes i números, objectes i paraules màgiques.

 Hi ha un total de trenta-cinc històries, constituint un important material per a promocionar totes aquestes històries tradicionals entre els més menuts i més joves.

Es tracta sense cap dubte, d'una bona eina per ajudar a tots els nens a continuar certes tradicions d'històries que no s'han de perdre mai i a la qual els professionals de les biblioteques públiques i escolars hem de contribuir.