Total de visualitzacions de pàgina:

Publicidad

dimarts, 13 d’octubre de 2015

Com llegir i per què (Harold Bloom)

Llibre: Com llegir i per què.
Autor: Harold Bloom.
País: Estats Units.
Editorial: Anagrama.

Es tracta d’un interesant llibre del crític i professor universitari Harold Bloom, on ens introdueix en la literatura per a trobar la nostra definició per nosaltres mateixos.

Aquest assaig no només és útil pels universitaris sinó també per a lectors amants de la bona literatura, explicant-nos de manera senzilla i directa com hem de llegir les grans obres literàries.

Al llarg del llibre, ressegueix l’evolució de la novel·la des de Cervantes fins a Mann i la creació de la novel·la americana des de Melville a Morrison, així com la delimitació de les tendències del conte modern.

Parla de la importància de memoritzar la poesia, situant les veus i els precursors de la lírica moderna.

El llibre consta de cinc capítols dedicats al conte amb autors com Ivan Turguenev, Anton Chejov, Guy de Maupassant, Ernest Hemingway, Flannery O’Connor, Vladimir Nabokov, Jorge Luis Borges, Tomaso Landolfi o Italo Calvino.

El capítol de la poesia està dedicat a l’obra d’autors com Robert Browsing, Walt Witmann, Emily Dickinson. William Shakespeare, John Milton, William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge y John Keats.

A partir del tercer capítol comença a parlar més individualment d’una obra important d’un autor i en aquest dedicat a la novel·la moderna analitza el “Quixot” de Miguel de Cervantes, “La Cartoixa de Parma” d’Stendhal, “Emma” de Jane Austen, “Grans esperances” de Charles Dickens, “Crim i càstig” de Fedor Dostoievski, “Retrat d’una dama” de Henry James, “A la recerca del temps perdut” de Marcel Proust i “La muntanya màgica” de Thomas Mann.

El capítol quatre dedicat al teatre és el més extens en quan a la descripció de l’obra es refereix i es centra en “Hamlet” de William Shakespeare. “Hedda Gabler” de Henrik Ibsen i “La importància de dir-se Ernest” de Oscar Wilde.

L’últim capítol està dedicat integrament a la novel·la nord-americana centrant-se en “Moby Dick” de Hermann Melville, “Mentre agonitzo” de William Faulkner, “Senyoreta corsolitary” de Nathaniel West, “La subhasta del lot 49” de Thomas Pynchon i “La cançó de Solomon” de Toni Morrison.

Es tracta d’un interessant assaig literari sobre importants obres de tots els temps, analitzades per un dels crítics i professor literari més prestigiosos que podem tenir, defensor de la llibertat i el plaer del lector.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada